Ieftin si bun!

Radu ne povesteste despre stickuri Kingston care asigura securizarea datelor. Povestea e destul de digerabila, pana la partea care mentioneaza autodistrugerea memoriei pentru protectia datelor, moment in care simt adieri de BS comercial (intrebare pentru Radu si Kingston: daca mecanismul de topire esueaza, datele sunt in pericol? In mod normal, chiar daca memoria flash e accesata direct, se obtin numai datele in forma criptata).

O alta neliniste o am vis-a-vis de preturi: ele nu sunt mentionate in articol, dar le gasim pe site-urile de profil: un stick Kingston DataTraveler Vault Privacy de 32GB costa de 4-5 ori mai mult decat un stick normal “nesecurizat”. Diferenta (aberanta) de pret e data de calitatea constructiei (OK, stickul e mai solid decat un stick normal) si de software-ul de criptare existent pe stick.

Pentru cei care tin la confidentialitatea datelor, o solutie verificata este utilizarea unui stick obisnuit impreuna cu TrueCrypt. Costul solutiei este egal cu costul stickului folosit plus timpul necesar familiarizarii cu software-ul.

TrueCrypt este o aplicatie gratuita, open-source, care cripteaza transparent datele utilizatorilor. Interfata e usor de utilizat, iar programul functioneaza si in mod portabil (nu are nevoie de instalare). Un minus este ca programul ruleaza numai cu drepturi de administrator insa compenseaza prin compatibilitatea cu multiple sisteme de operare.

Un alt minus este legat de timpul de acomodare cu aplicatia, insa din fericire nu e vorba de timp pierdut: cred cu tarie ca un utilizator care foloseste criptarea datelor trebuie sa stie in ce se baga si care sunt consecintele alegerilor lui. TrueCrypt permite alegerea unei solutii de criptare potrivita datelor protejate: pentru datele de mai mica importanta se pot alege algoritmi rapizi insa (posibil) mai usor de ocolit. Pentru datele de mare importanta se pot alege algoritmi certificati industrial dar ceva mai lenti (caz in care e posibil sa se observe un acces mai lent la date).

TrueCrypt functioneaza in doua moduri: criptarea in intregime a unei partitii, sau utilizarea unui fisier container care pastreaza datele criptate. Al doilea mod de lucru se preteaza utilizarii cu stickuri USB: se copiaza TrueCrypt pe stick (detalii in documentatie) si apoi se creaza containerul de date criptate pe stick. De acord, solutia nu este la fel de prietenoasa ca cea oferita de Kingston insa compenseaza prin portabilitate si rezistenta la accesul neautorizat.

Pentru final, o poveste draguta (alt link)

This entry was posted in Banalitati. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>