Depanare Windows 7

Reclama ne spune ca Windows 7 e stabil si iti asigura o experienta computer-istica minunata. Reclama nu ne spune ca Windows 7 are si ciudateniile lui.

Ce te faci daca sistemul se blocheaza, fara un motiv determinat ? Cauti pe net. Site-ul Microsoft imi recomanda sa testez memoria. Memoria nu are nimic. In alta parte se sugereaza probleme la sursa. Nu e nici ea (pe cuvant). In cele din urma, am gasit un intelept care m-a pus pe calea cea buna: setarile memoriei din BIOS.

O placa de baza are o lista de memorii cu care este compatibila in mod explicit (asa numitul QVL – Qualified Vendors List). Infigi tableta RAM, placa de baza o recunoaste, stabileste setarile optime, fuckin’ A.

Pe langa memoriile din QVL, exista si memorii care nu sunt in QVL, iar pe ele placa le seteaza precaut. Asta nu e rau, numai ca – in cazul meu – precaut s-a tradus intr-un voltaj pentru memorii de cca. 1,9V, pe cand memoriile mele se simt confortabil la 2-2,1V. Fineturi, nene! Cu ajutorul a doua programe,  HWMonitor si CPU-Z, am aflat despre memorii tot ce aveam nevoie pentru setarile din BIOS: timings si voltaj. Am ajustat, am dat la pila si voila! Windows 7 stabil!

De ce continui sa cred ca e vorba de o ciudatenie a Windows 7 ? Pentru ca XP-ul nu avea nici pe dracu.

This entry was posted in Tehnologie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>