Proceduri medicale – infuzia probiotica

Un articol dintr-o revista stiintifica (straina) mi-a atras atentia. Este vorba despre tratamentul aplicat unor infectii bacteriene ale colonului, infectii asociate cu utilizarea de antibiotice (antibiotic-associated diarrhea – AAD). Afectiunea se manifesta prin dureri abdominale, febra si diaree rau mirositoare. In cazurile extreme, se ajunge la deces.

Infectiile apar odata cu alterarea florei bacteriene normale din intestine prin actiunea antibioticelor (luate uneori pentru alte afectiuni). Respectivele antibiotice ucid selectiv o parte a florei intestinale, iar bacteriile supravietuitoare – ramase fara competitie – se dezvolta excesiv si pot afecta starea generala de sanatate a pacientului. Afectiunea se trateaza adesea tot medicamentos, antibiotic. Metoda nu este eficienta in totalitate, intrucat bacteriile pot capata rezistenta la medicatie. Ca ultim resort, se poate apela la colectomie – taierea chirurgicala a unui segment din colon.

Alternativa la tratamentul medicamentos este o metoda dezvoltata de niste medici australieni, numita infuzie probiotica (human probiotic infusion – HPI), care consta in reintroducerea in organismul pacientului a florei bacteriene colectate de la un donor sanatos. O denumire alternativa pentru HPI este transplant sau transfuzie fecala.

Procedura consta intr-un tratament de 5-10 zile cu clisme colectate de la un donor sanatos (sau, mai frumos spus spus, flora bacteriana colectata din scaun). Sunt des intalnite situatiile in care pacientii isi revin dupa un singur tratament. Donorii preferati sunt rudele de sange – cu starea de sanatate verificata in prealabil. Infuzia (clisma) este colectata si pregatita in conditii sanitare. Pacientul primeste infuzia printr-un tub nasogastric, direct in intestinul subtire.

Metoda nu are un PR grozav, asa ca a aparut alternativa. Inainte de aplicarea tratamentului antibiotic care ar putea duce la AAD, pacientului i se recolteaza o mostra de scaun si se pastreaza la rece. Daca pacientul dezvolta AAD, mostra este procesata, filtrata, deshidratata si administrata oral (in capsule care se dizolva in intestinul subtire) – nu mai este nevoi de donor si de aplicarea infuziei prin tub nazal.

This entry was posted in Diverse and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>